Inga fler roliga historier

Sitter hos pappa och väntar på att min syster ska komma. Har just skickat henne att köpa soppåsar. Äter hemtjänsten månne sådana? De går åt i rasande fart.

Pappa är så trött, så trött, och lite snurrig. Han har ätit konservpersikor och så har vi – jag menar jag – flyttat hans säng fram till fönstret. Sedan ville han ha hjälp att ringa tillbaka till en gammal bekant. Fast nej, vi gör det imorgon istället. Jag är så trött nu.

Igår frågade jag om han drömmer mardrömmar. Han svarade nej. Men ibland vet jag inte riktigt var jag är eller vem jag är. Ibland tror jag att Hamilton och Sjöwall-Wahlöö är verkligheten.

Jag tittar på honom när han sover, han är så orolig. Hans händer rör sig hela tiden, plockar, stryker, kliar. Han gnisslar tänder ibland och det rosslar och piper när han andas.

Jag har sorterat hans papper och tidningar precis som jag brukade göra när jag var liten. Häromdagen fyllde jag papperskorgen med tidningar, han hade kräkts i den. Vilka tidningar tar du, frågade han misstänksamt. Jag fann mig snabbt och svarade: de som du rivit i. Då blev han lugn. Bra, så gör jag alltid när jag har läst dem.

Jag skulle ju få avlastning var det. Men hur ska det gå till? Ingen känner honom som jag, och inte ens jag får komma nära.

Det här inlägget postades i Pappa. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Inga fler roliga historier

 1. Christina skriver:

  Min erfarenhet är att hemtjänsten slänger soporna varje gång de går. De väntar inte tills påsen är full. Så det kan gå mååånga påsar. Känner igen det där med att vara den enda som känner föräldern och den enda som kan svara ”rätt” och lugna…. Det är så tungt att inte kunna få avlastning, och tungt att se föräldern inte vara sig själv och inte må bra.

 2. Mary skriver:

  Har ni tur så får han kontinuerlig kontakt med någon bra personal som han funkar med. Jag tror att det ibland kan vara lättare att låta en professionell person hjälpa en, i vissa avseenden.

 3. Helga skriver:

  Just det, såklart. Och en rulle ser ut att innehålla 100 påsar men det är bara 25.

  Imorgon måste jag prata med ASIH och hemtjänst. Det här håller inte längre.

 4. Anonym skriver:

  Jag funderar lite ang förvirringen. Äter han något morfinpreparat? I så fall kanske det kan vara värt att be om att få byta sort. Vissa sorter eller i tillräckligt hög dos kan till och med ge hallucinationer.
  Eller är det pga leverpåverkan som han är förvirrad? Du behöver inte svara om du inte vill. Jag frågar bara av omtanke. Jag är ssk, och vet av erfarenhet att just förvirring ofta är väldigt jobbigt för anhöriga att handskas med.
  /L

 5. Helga skriver:

  Klart jag svarar! Tack för omtanken. Han får inget morfin eller liknande, han har gudskelov inga smärtor. Jag tror att det är leverförvirring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s