Remember December

Häromdagen läste jag en inlägg på FB som gav en nyttig påminnelse.

Jamen just det. Vi kanske inte är dömda till undergång ändå, det kanske bara är december och terminsslut och jävligt jobbigt på grund av det?

Q var uppe inatt igen. Nu har han kommit på ett sätt att få igång TV:n och Netflix utan fjärrkontroll. Den ungens problemlösningsförmåga övervinner det mesta. Det är ju bara det att vi föräldrar inte tycker att det är någon bra idé att kolla Netflix på halvhög volym klockan tre på morgonen. Och inte blir man gladare av att bli kallad jävla äckel heller.

Hela familjen var vaken till slut, men vi somnade alla om, och vi kom alla iväg dit vi skulle på morgonen. Ett smärre mirakel alltså.

Igår var jag på vårdcentralen och vaccinerade mig mot influensan. Brukar inte göra det, men den ska ju vara ovanligt giftig i år. Det visade sig vara gratis på grund av min astma, häpp! I väntrummet läste jag en tämligen töntig damtidningsartikel på temat tacksamhet, om att varje dag uppmärksamma det man är tacksam över.

Lyckas man bortse från hurtigheten och självhjälpstramset så är det ganska vettigt ändå. Det kanske är därför jag är så nere nu, för att det som varit min största källa till glädje och tacksamhet, livet med mina barn, just nu gör mig ganska illa.

Så imorse gjorde jag ett försök att tänka på annat. När jag hasade mot bilen med yster labrador i koppel och försökte hålla mig på fötter på den såphala gatan, beundrade jag soluppgången. Det slog mig då att jag fortfarande, nästan hur ledsen jag än är, finner glädje i exempelvis soluppgångar. Eller vacker natur i största allmänhet. Eller vackra saker överhuvudtaget. Det kan räcka med att titta på stickningen jag håller på med. Förmågan att glädjas åt skönhet, onekligen något att vara tacksam för, något att uppmärksamma.

Jaha. Sedan jag skrev detta har det hunnit bli kolmörkt ute och jag har fått ett ilsket samtal från Q angående att internet inte funkar därhemma. Vad han nu tänker sig att jag ska göra åt det.

Förutom min nya tacksamhetsgiv har jag försökt med andra uppmuntringsstrategier – åt mig själv alltså. Jag har inte tränat så mycket mer än jag brukar men jag försöker tänka på att promenera mer. Och så har jag bokat in trevliga middagar i tre veckor i rad nu. Förra veckan min syster, imorgon en kompis som också är NPF-mamma, nästa vecka Anka.

Jag har också försökt förhålla mig annorlunda till familjen och barnen, försökt tänka att det är okej att det inte är särskilt kul att umgås nu, försökt hitta glädje någon annanstans. I träningen, hos kören, hos hunden. Men jag har också misslyckats å det grövsta, som till exempel när vi åkte på julmarknad i lördags hela familjen. Skittråkigt, totalt inte värt insatsen. Måste komma ihåg sådant.

På lördag får vi fikabesök av kompisar, barnen behöver inte delta om de inte har lust, de kan sitta kvar vid speldatorerna. På söndag är vi bjudna till min farbror på glögg med dignande godisbord. Ungarna brukar gilla det, men jag ska fråga dem ordentligt innan. Kanske är det bättre att strunta i det.

Remember December. Samt en annan sak, att jag har sovit uselt inatt. Då är det helt normalt att känna sig nere, det betyder inte jordens undergång eller att livet aldrig mer blir uthärdligt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Remember December

 1. annannan skriver:

  Man skulle vilja visa Q den här

  • helgasdagbok skriver:

   Jadu. Q läser ibland faktiskt men inte med någon större entusiasm. Det skyller jag datafanskapet för, att tröskeln till att göra annat blir så hög.

   Å andra sidan är han inte ensam om det. Undrar när hans fader senast läste en bok.

 2. Haren skriver:

  En sak jag tänkt på några ggr när jag läst om Qs nattliga eskapader. Varför vaknar han och kan han inte söva om sig? Skulle ni kunna vrida allt ett varv tillbaka och fokusera på att minska uppvaknandet och ifall han behöver hjälp att somna om? Istället för att undvika det han gör när han inte kan sova? Vet inte om det blev vettigt och förståeligt? Men undrar hur han själv känner inför att han vaknar och är… vadå? Pigg? Trött? Arg? Ledsen? Vad handlar det om att han inte sover?

  • helgasdagbok skriver:

   Om jag det visste! Ibland tror jag nästan att han går i sömnen. Det verkar som att han påverkas av oro för t ex skolan men den kopplingen är inte solklar. Vi tycker oss också märka att han sover lugnare om han vet att det inte finns någon möjlighet att göra kul saker på natten dvs spela eller glo på film.

   • Haren skriver:

    Men kan ni få hjälp av sjukvården? Tänker att han inte är den enda med detta problem? Och prata med honom? Utan att vara arg för tv eller dator, utan mer vad får dig att vakna, och vad får dig att somna om?

   • helgasdagbok skriver:

    Han äter maxdos Melatonin. Vi får inte så mycket svar från honom när vi frågar. Men ska fortsätta fråga såklart.

  • helgasdagbok skriver:

   Grubblar mig fördärvad på detta. Det är nästan som att han inte VILL sova. Jävla unge.

   • Elvira skriver:

    Melatonin hjälper tyvärr inte alltid för barn och ungdomar som vaknar på morgonnatten. Vår mellanflicka vaknar nästan varje natt trots maxdos. Sömnmedel har vi inte vågat pröva.

 3. desflandres skriver:

  Har han helt och hållet mörkt i sovrummet? Jag tror, baserat på mig själv enbart, att vissa personer är rejält känsliga för ljus/ mörker i förhållande till vakenhet och sömn. Jag sover bättre sedan jag eliminerade varje litet ljusinsläpp och då menar jag verkligen precis allt.

  • helgasdagbok skriver:

   Jo han är ganska ljuskänslig och sover ibland med ögonmask. Såhär års är det ju ingen större issue med tidigt dagsljus men det är värt att fundera på. Tack för påminnelsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s